"Aktuálne opatrenia vlády a hygienikov sa síce trochu zmiernili
povolením otvorenia exteriérových priestorov prevádzok, ale to nijako
výrazne nepomôže. Dôsledkom pandémie je 90 % prevádzok v zlej finančnej
situácii, 25 % sa obáva bankrotu," pokračoval Artz. Zároveň dodal,
že možnosť otvoriť terasy má 40 % prevádzok, ktorých terasy predstavujú
v priemere 15 % tržieb. Mnoho zamestnancov zároveň muselo pracovať mimo
svojho odboru. Zamestnali sa v doručovacích službách, ako šoféri,
taxikári alebo využívali možnosť zárobku na brigádach.
"Na základe našich skúseností z iných kríz v rôznych krajinách vieme,
že najväčšia vlna bankrotov prichádza po otvorení trhu. Hlavne v čase,
keď sú podnikatelia v gastrosegmente ešte plní nádeje a snažia sa prežiť
s tým, čo majú," povedal na stretnutí generálny riaditeľ veľkoobchodnej spoločnosti Metro Karoly Szalai.
Napriek zmierneniu vládnych opatrení a štátnej podpore pripravila firma
vlastný plán finančnej pomoci gastroprevádzkam. Spočíva v spätnom
bonuse, ktorý bude vyplatený vopred, v paušálnej zľave pri osobnom
odbere, v predĺžení splatnosti faktúr o dva mesiace, v operatívnom
lízingu gastrozariadení, v zľave na vlastné značky a v akceptácii
stravných lístkov.